Nevyhnutelná recidiva bývalých vězňů

Vím o tom, že takové téma je "třaskavinou", ale problém je nutné řešit. Víte o tom, že recidiva bývalých vězňů v ČR (tj. opakování páchání trestné činnosti) je u nás na úrovni 60%! To znamená, že až 60% vězňů je opakovaně soudy trestáno za další trestnou činnost, nejčastěji do 3 let od propuštění z věznice (průměrná délka trestního řízení od počátku k pravomocnému soudnímu rozhodnutí je přitom delší 2 let). Co to znamená, že do 1 roku opět spáchají trestnou činnost.

Za banální trestnou činnost je u nás odsuzováno 30% vězňů, nebo podmíněných trestů. Za banální lze označit dopravní nehodu, neplacení výživného, drobné krádeže, maření výkonu soudního rozhodnutí, apod. Pro příklad uvedu, že neplatič výživného v kriminále nikomu výživné nedoplatí, ale naopak, může se do kriminálu opět dostat. Lidově "kriminál" je místo pro výkon trestu odnětí svobody. 

Proč tomu tak je? V současné době, po 30-ti letech nečinnosti orgánů státu, se začala uplatňovat metoda "otevřených věznic", která, na pozorovaném vzorku vězňů, tedy pouze po roce fungování, zatím neeviduje recidivu. To je ovšem velmi brzy na hodnocení. 

Bývalý vězeň, který sice ve vězení pracoval, zaplatil svůj "pobyt", vydělal i nějaké peníze, opouští věznici s neuvěřitelnou částkou 1.000 Kč. Má možnost se stavit na sociálním odboru, kde mu vyplatí další neuvěřitelnou částku - 1.000 Kč. A s tím, pokud si najde práci, má "přežít" do první výplaty. Tedy nastoupí do práce, pokud ji najde, 1. den v měsíci, výplatu obdrží následující měsíc, běžně k 15. dni v měsíci. Tedy měl by s 2.000 Kč být schopen si uhradit bydlení, potraviny, nezbytné výdaje, po celých 45 dnů. To, že 30 let nám vládnou pitomci, o tom nelze vůbec diskutovat. Samozřejmě má možnost, pokud splní podmínky, požádat sociální odbor o proplacení výdajů na ubytování. Poté již má celé ty 2.000 Kč, k tomu batoh oblečení, který si nese z věznice, a přežít 45 dnů, pokud mu sociální odbor proplatí 100% nákladů na bydlení. To ovšem nebývá obvyklé.

No, co takovému vězni zbývá? Jde a něco ukradne, nejdříve jídlo a alkohol. Tímto poruší "podmínku" a většinou se brzy vrátí do věznice. Co byste dělali vy? Samozřejmě tu budou argumenty, ať mu pomůže rodina, ale on třeba rodinu nemá, nebo se jej rodina zřekla. Nepíšeme rovnou o vrazích, ale o banálních trestných činech, i když ani vrahy z toho nelze „odstranit“. 

A k tomu taková perlička. Vězeň ve věznici pracoval, zaplatil za své "ubytování", našetřil třeba 17.000 Kč. Pokud se domníváte, že tyto peníze, pokud již nikomu nic nedluží, mu při odchodu z věznice jsou, zcela logicky, vyplaceny, tak to se mýlíte. Jsou vypláceny, v pravidelných měsíčních částkách, po dobu nejméně 1 roku. Stát mu tedy "ukradne" jeho výdělek, pošle jej do světa s 2.0000 Kč a hraje divadlo, jak napravil hříšníka. Napadá mě jediné slovo „zlodějina“. A na to, dnes již bývalý, vězeň kouká, jak jej „beztrestně“ stát okrade o jeho, poctivě, vydělané peníze.

Věznice nepatří mezi moderní "výchovná" centra, kde si vězeň může doplnit vzdělání, pracovat, připravovat se na návrat do společnosti. Občas se něco podobného daří aplikovat, ale není to celoplošný způsob „nápravy“ takových hříšníků.

Máme tu celou síť kurátorů, hlupáků, kteří nemyslí, jenom si hledají důvody, možnosti, jak takového „hříšníka“ poslat zpět do vězení. Zdeformovaní lidé. Nenabídne dnes propuštěnému vězni nějaké ubytování, nepomůže mu sehnat peníze ze sociální podpory, ona ani taková pro bývalé vězně není, už vůbec jej nezajímá možnost sehnat takovému bývalému vězni práci. Jenom se musí vězeň pravidelně hlásit, bez ohledu na to, zda není v té době v práci, tito „lidé“ na postech kurátorů totiž nepracují v běžné mimopracovní době, vynucují si, pod hrozbou trestu a zpět nástupu do vězení, nutnost návštěvy v 10 hodin dopoledne. Jsou to státem placení zmetci, naprosto zbyteční, v této situaci.

To je jenom ve zkratce, jak to u nás vypadá. 60% z nich se poté, spíše i rádo, vrátí do věznice. Přeci jenom, nemusí spát „pod mostem“, netrpí hladem, mají teplou vodu, hygienu, i ten společenský život. Sice jsou „za katrem“, ale pořád lepší, než hlady umírat na ulici. To asi pochopí každý. Společnost, většinová, co nebyla nikdy ve věznici uzavřena, tímto trpí. Neziskové organizace se snaží, ale nemají dostatek prostředků, možností, ani zákonných opor, aby tuto situaci nějak mohly změnit.

Náš RestartCR.cz navrhuje, ukončit šikanu bývalých vězňů. Nedovolíme žádat Výpisy z rejstříku trestů. Po ukončení výkonu trestu, nebo podmínečného propuštění, bude záznam z Rejstříku trestů takovému viníkovi vymazán zcela automaticky. Svůj dluh společnosti splatil. Umožníme tak bývalému vězni začít nový život.

Nedovolíme nadále kriminalizovat jednotlivé banální činy. Trestný čin musí být pouze ÚMYSLNÝ, což zabití zcela jistě není, nebo dopravní nehoda, kde není vliv omamných látek, či alkoholu.

Za banální trestnou činnost budou soudy nuceny vynášet rozsudky „domácího vězení“, například do úplného zaplacení škody (v případě krádeží, nebo výživného), stát přistoupí i k exekuci x% ze mzdy takového hříšníka, kterými splatí svůj dluh. Domácí vězení je pomocí elektronických náramků, které umožní hříšnikovi chodit pouze do práce, k lékaři, na nákup. Nic více.

Zajistíme státem hrazené ubytování bývalých vězňů ve standartních typech ubytoven, žádný Interhotel, ale dostupnost tepla, postele, hygieny, kuchyně. A to na dobu do obdržení maximálně 6. výplaty.

Kurátoři budou mít povinnost zajistit bývalým vězňům zaměstnání. Tzn., že stát bude rezervovat určitá zaměstnanecká místa, jako popelář, uklízeč, pomocná síla v kuchyni, hlídač veřejných parkovišť, technické služby měst a obcí. Tato budou sloužit pro „startovací“ zaměstnání bývalých vězňů. Pokud bývalého vězně přijme zpět jeho bývalý zaměstnavatel, se kterým bude kurátor nucen vést osobní jednání, bude to ku prospěchu i bývalého vězně.

Věznice se změní k moderním „výchovným“ zařízením, které budu pracovat s vězni na jejich přípravě k opuštění věznic a zahájení běžného života, bez kriminálních deliktů. Poskytnou se služby psychologů, bude nutné více umožnit návštěvy rodinných příslušníků, vězni si budou moci doplnit vzdělání, budou si moci doplnit například svářečské kurzy, splnit podmínky pro získání řidičského oprávnění na řízení tramvají, autobusů, vlaků, nákladních vozidel, vyskozdvižných vozíků apod.

Přestože chápeme „rozhořčení“ běžných občanů nad postojem k bývalým vězňům, je nezbytně nutné, v zájmu celé společnosti, včetně těch „rozhořčených“ občanů, zajistit plynulý přechod z výkonu trestu k běžnému životu bývalých vězňů, kteří nemají oporu ve svých rodinách a pomoci tak bývalým vězňům řádně se zapojit do společnosti a zamezit tak jejich recidivě. Nikdo z nás nechce nečinně přihlížet k nárůstu bezdomovců, drobné trestné činnosti, nárůstu uživatelů drog a alkoholu, všichni chceme žít v bezpečné zemi a obci. Bývalý vězeň již svůj dluh společnosti splatil. Nelze na něj nadále pohlížet, jako na „bývalého vězně“, ale jako na současného spoluobčana.

 

 

Kontaktujte nás

Aktuální problémy

Koronavirus

Kolik vám je prosím let, že tak tleskáte někomu, kdo vám říká, jak si máte mýt ruce, kolikrát denně, že máte mít na obličeji placebo, které vás neochrání? Opravdu si nejste schopni toto dělat sami, bez toho, abyste tleskali nějakým státním šikanujícím nařízením? 

Největší problémy naší země

Naši zemi musíme vrátit na přední místa západních civilizací. Za posledních 30 let se naše země stala zemí, ve které se lidem nelíbí, elity národa utíkají do zahraničí, mladí, vzdělaní lidé taktéž. Přestože země ekonomicky prosperuje, kvalita života lidí se znatelně nezvýšila. Panuje zde značná...

Naše vize

V této rubrice nejsou žádné články.

Program

V této rubrice nejsou žádné články.