Proč se o tom nemluví?

Proč se o tom nemluví?

Naše země bude hospodařit se schodkem cca 500.000.000.000,- Kč (pět set miliard). Kdyby měla naše země žít, jako každá domácnost, musela by prostě v letošním roce, v minulém roce, v příštím roce, kdy se očekává podobný schodek státního rozpočtu, snížit výdaje o tuto částku. Mezitím nás vláda, ale i opozice, utvrzují, že to není nic tak hrozného, mít takový schodek. Pro ně asi ne, ale každou jinou domácnost by adekvátní neplacení dluhů, ve výši překračující třetinu příjmu za rok, vyhnalo z domova na ulici, kde by museli trávit asi již zbytek života, protože takový dluh bývá dost těžko splatitelný, pokud si k němu přičtete i adekvátní úroky, které nás všechny jenom letos přijdou na nějakých 160.000.000.000,- Kč (ano, 160 miliard).

Místo seriózní debaty, ale hlavně kroků, které povedou ke snížení výdajů státního rozpočtu, jsme „uklidňováni“, že jsme jednou z nejméně ZADLUŽENÝCH zemí EU. Jenže naprostá většina zemí žije mimo prostor EU, tedy měřítko zadluženosti zemí EU je poněkud „osekané“, ale je to stejné, jako když někdo tvrdí, že narodit se a mít 2 prsty na každé ruce je výborné, že jsou tací, co mají na jedné ruce jenom 1 prst, na druhé také 2.

Jenom pro představu, celký schodek rozpočtu je na úrovni celkových výdajů na důchody, které jsou největším výdajem státu, kolem 520 miliard. Jenom na úrocích ročně zaplatíme o 50 mld více, než má k dispozici celé Ministerstvo dopravy na celý rok a to jsou výdaje na výstavbu a údržbu silniční sítě, železničních tratí, miliardových nákladů na provoz železnic apod. Jenom na úrocích. Celkově tedy ročně přijdeme o neuvěřitelných cca 660 miliard korun, které jsou téměř polovinou příjmů našeho státního rozpočtu. A to do této částky nejsou započítány výdaje na dluh u EU, který není součástí státního rozpočtu výdajové stránky, ve výši cca 270 miliard Kč.

My nabízíme alternativu vůči současné politice, která tu trvá 30 let a nedokázala zajistit našim občanům důstojné životy, ať již pracujícím, nebo seniorům v důchodu. Nenabízíme antiBabiš kampaň, protože to není řešení. Nabízíme řešení. Prosté škrtání na výdajové stránce rozpočtu, jaké předváděl ing. Kalousek, je prostým nesmyslem. Zvyšování daní je druhým prostým nesmyslem, kdy v této věci vás budou všichni přesvědčovat, že jiná cesta není. Ale je, je jich hned více.

První možnost

Nechat vše tak, jak to je. Díky propadu HDP dojde nyní k oživení ekonomiky, tím i vyššímu výběru daní a tím i možnosti snižovat naše zadlužení. Problém je, že již za 3 roky si nebudeme mít kde půjčit, protože nám nikdo nepůjčí. A do té doby se naše ekonomika pro nesmyslném zásahu vlády a opozice, jejím uzavření a omezení, nedostane na úroveň, která by znamenala možnost vyrovnaného rozpočtu, bez snížení výdajů.

Druhá možnost

Snížit výdaje. Vetovat veškeré snahy EU o další byrokratické a administrativní povinnosti, protože tyto nutí vládu přijímat neustále větší množství úředníků, kteří jejich nařízení musí vynucovat, dohlížet na něj apod. Je čas sdělit EU, že už nic takového dělat nebude. Musíme na to najít spojence, kteří nás podpoří. Ekonomiky všech zemí EU jsou prakticky před bankrotem. Postavit se čelem k realitě, která je otřesná, máme tu přes milion státem placených zaměstnanců, běžný stát si vystačí s třetinou.

Snížit počet policistů na polovinu. Máme největší počet policistů na 100 tisíc obyvatel na světě. K nim ještě máme Městské policie, Obecní apod. Je naprosto evidentní, že policisté nedělají svoji práci. Tímto se ušetří desítky miliard Kč.

Zamezit šedé ekonomice, především „práci na černo“. To musí jít ruku v ruce se změnou exekučního zákona. V současné situaci nejsou dlužníci motivováni k lépe placené práci, je pro ně výhodnější a přes 100 tisíc lidí to tak dělá, že jsou hlášeny na Úřadech práce, pobírají sociální dávky, své dluhy stejně neplatí, ale poté chodí pracovat „na černo“. Je jich nejméně 100 tisíc. To jsou desítky miliard, které utečou státnímu rozpočtu. Exekuce mají být vedeny procentuální srážkou ze mzdy, nemají se odvíjet od existenčního, nebo životního minima. Poté totiž dlužníkům nezbývá finanční částka, kterou by mohli investovat do získání kvalifikace, například oprávnění k řízení VZV, řidičského oprávnění pro řízení kamionu, oprávnění k řízení bagrů, jeřábů apod., aby si zvýšili příjem, přičemž procentuálně v exekuci odvedou větší částku. Navíc nebudou nuceni pracovat „na černo“, pokud budou moci vést alespoň lehce podprůměrný život, po dobu splacení dluhů. Pokud budou dluhy spláceny procentem z příjmu, není potřeba nákladných exekutorů, ale pouhého rozsudku soudu, který je i tak nezbytný pro zahájení exekuce. Vše ostatní zařídí zaměstnavatel.

Skokově zvýšit minimální mzdu na úroveň 25-30 tisíc měsíčně, tímto se také skokově zvýší výběr daní, sociálních a zdravotních odvodů. Zároveň se tím zvýší i životní úroveň obyvatelstva. Odmítáme nesmysly, že při tomto zvýšení mzdy se zvýší i ceny. Ceny v Německu, Švýcarsku, Belgii, Nizozemí apod., tento nesmysl vyvrací. Máme 67% produktivitu německého občana, bez zvýšení cen lze zvýšit mzdy a platy na úroveň 67% reální kupní síly německého občana, tedy 2x tolik, než je současný stav. Tímto stát získa více jak 100 miliard korun ročně navíc, zpětným efektem získá další příjem z DPH a daní podnikatelů, protože se tímto masivně podpoří kupní síla a ochota utrácet více, než nyní, což je odhadem dalších cca 100 mld Kč. Jistě dojde k mírnému posunu cen, především ve službách, kde se ceny dorovnají cenám západním, ale na ceny výrobků to mít vliv nebude, pokud ano, tak v jednotkách procent. Stejně tak je nutné zvýšit důchody.

Snížení počtu státních zaměstnanců pomocí urychlené digitalizace, poskytnutí služeb úředníka pomocí on-line možností, jako je Datová schránka apod. Počet státních zaměstnanců lze snížit o 30% během jednoho roku. Toto ušetří minimálně 150 miliard korun.

Urychlená školská reforma po vzoru nejvyspělejších států světa, se zavedením školného na vysokých školách, včetně studijních půjček. Je to jeden z našich programových bodů, který zajistí kvalitní vysokoškolská studia, zlepší finanční možnosti samotných škol, ale také mnohé z trhu odstraní, především ty nekvalitní. Tímto se získá dalších minimálně 50 miliard korun.

Třetí možnost

Zvyšování daní. V dané situaci je to nejhorší možnost, která se nabízí. Ekonomická recese, která by tu byla i bez coronaviru, snížení kupní síly obyvatelstva, v případě zvýšení nepřímých daní – DPH, spotřební daň – toto povede ke zvýšení cen, snížení kupní síly, zvýšení inflace. Efekt je dočasný vyšší výběr daní. Žádné daně ovšem nemůžete zvyšovat o 30% výpadku příjmů státního rozpočtu. Je to nejjednodušší řešení, ale také nejhloupější.

Čtvrtá možnost

Kombinace zvýšení daní a snížení výdajů státu. Výdaje státu nelze snížit bez razantního zásahu vlády, která neumožní povinnosti přijímaní dalších byrokratických nesmyslů z EU, nelze propouštět úředníky bez změn v legislativě, zrušení tisíců zákonů a nařízení, bez systémových změn, které musí vést ke zlepšení kvality života občanů. Proti tomu příjmy státu nelze získat jinak, než zvýšením daní, což se podepíše na nižší spotřebě, pokud vláda neučiní systémové změny, o kterých píšeme ve druhé možnosti, nebo jiné.


 

Je velká škoda, že jsme jediní, kteří přináší nějaké způsoby řešení, vyjma nesmyslu – zvýšit daně.

 

Kontaktujte nás

Aktuální problémy

Koronavirus

Kolik vám je prosím let, že tak tleskáte někomu, kdo vám říká, jak si máte mýt ruce, kolikrát denně, že máte mít na obličeji placebo, které vás neochrání? Opravdu si nejste schopni toto dělat sami, bez toho, abyste tleskali nějakým státním šikanujícím nařízením? 

Největší problémy naší země

Naši zemi musíme vrátit na přední místa západních civilizací. Za posledních 30 let se naše země stala zemí, ve které se lidem nelíbí, elity národa utíkají do zahraničí, mladí, vzdělaní lidé taktéž. Přestože země ekonomicky prosperuje, kvalita života lidí se znatelně nezvýšila. Panuje zde značná...

Naše vize

V této rubrice nejsou žádné články.

Program

V této rubrice nejsou žádné články.